
13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** – Dom Polonii odbyła się VII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Owe wydarzenie od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów i amatorów grillowania.
Kulinarne zmagania uczestników trwały przez cały dzień. Ich zadaniem było przygotowanie sześciu dań w następujących kategoriach:
- Przekąska zimna lub gorąca z obowiązkowym wykorzystaniem polędwiczki z indyka i świeżych truskawek
- Danie główne z użyciem fileta z suma ze skórą oraz wątróbki z suma.
Jako pierwsi z zadaniem zmierzyli się uczniowie szkół gastronomicznych, dopingowani przez swoich nauczycieli i kolegów. W konkursie udział brało dziewięć ekip uczniowskich wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu. Taka, rosnąca z roku na rok frekwencja bardzo wszystkich cieszy, oznacza to, że młodzi ludzie poważnie myślą o swojej karierze zawodowej i nie boją się nowych wyzwań.
Zmagania zawodników oceniali członkowie dwóch profesjonalnych składów jury pod przewodnictwem Adama Michalskiego:
Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne
|
Jury Smakoszy (smakosze i zaproszeni goście)
|
Waldemar Hołówka |
Barbara Adamczewska |
Krzysztof Sutkowski |
Agnieszka Świetliczna |
Jacek Sulich |
Łukasz Birek |
Marcin Szachowicz |
Agnieszka Glamowska |
Piotr Kuziela |
Iwona Ciechan |
W samo południe – tradycyjnie, jak co roku – rozpoczął się marsz wokół rynku miejskiego z udziałem kucharzy i kawalkady motocyklistów z Gold Wing Club of Poland, przy akompaniamencie Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk. Na zakończenie parady na podzamczu został oddany salut z XVIII wiecznej armaty. Następnie zmagania rozpoczęli profesjonaliści. Jury bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, ponieważ nagrodą dla zwycięzcy była nominacja do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Obserwatorami z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski 2015 były Donata Paszkiewicz i Agnieszka Glamowska. Jury sprawdzało czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo duży nacisk kładło na smak dania, odpowiednią aranżację, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.
Profesjonalne Jury Degustacyjne |
Jury Smakoszy (złożony ze smakoszy i zaproszonych gości) |
Mirosław Drewniak |
Piotr Adamczewski |
Krzysztof Szulborski |
Bożena Sikoń |
Krzysztof Wojtala |
Jolanta Domańska |
Konrad Birek |
Andrzej Grabarczyk |
Jacek Sulich |
Kamil Topólski |
Podczas kulinarnej rywalizacji zgromadzona publiczność mogła bawić się przy muzyce, która dobiegała ze sceny. Nie zabrakło też pokazów tańca i najróżniejszych konkursów, głównie dla dzieci np. Fantazyjna kanapka, Picie shake owocowego na czas, Fantazyjna dekoracja tarty owocowej. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej rzeźbienia w owocach i warzywach. Można było spróbować swoich sił pod bacznym okiem mistrzów. Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla motocyklistów, amatorów, aktorów i dziennikarzy. O godzinie 19: 00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Pawłem Pochwałą poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski. Gościem honorowym był Tadeusz Nalewajk –&jnbsp;wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś ogłoszono wyniki.
Kategoria Profesjonaliści
I miejsce – Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz – Restauracja Art Deco – POLANICA ZDRÓJ
Zwycięzcy otrzymali: nominację do półfinału KPP, a także Puchar Gran Prix wyróżnienie za najsmaczniejsze danie konkursowe: Polędwiczka z indyka z selerem naciowym, tatarem z truskawek, foie gras, chips z pieczywa.
Danie Główne: Filet suma z boczkiem, puree z jabłka, wątroba z suma w cieście, jarmuż, boczniak, sos jabłkowy.
II miejsce – Cezary Powała i Sebastian Stellwag – Nestle Polska – WARSZAWA
Otrzymali także Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Profesjonaliści.
Przystawka: Polędwiczka z indyka/truskawki/trawa żubrowa/konopie/rabar.
Danie Główne: Sum/wątroba z suma/chrzan/zsiadłe mleko/bób/ziemniaki.
III miejsce – Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk – Hotel Ambasadorski – RZESZÓW
Przystawka: Polędwiczka z indyka z tymiankiem, kruchym ciasteczkiem i chutneyem truskawkowym.
Danie Główne: Smażony sum w szarym sosie z musem z wątróbki i galaretką pietruszkową.
Konkurs dla młodzieży:
I miejsce – Adam Rzęski i Patryk Kamiński – ZSG im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ
Otrzymali także Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych.
II miejsce – Wojciech Truk i Ilona Kruczek – Technikum Lider – LUBLIN
III miejsce – Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – TGH im. Stanisława Bergera – WARSZAWA.
Wyniki pozostałych konkursów:
Motocykliści:
I miejsce – Beata i Waldemar Rykaczewscy
II miejsce – Teresa Przeradzka i Halina Kisielewska
III miejsce – Danuta i Arek Krysiak
Amatorzy (widzowie TVP):
I miejsce – Angelika Pochmara i Daniel Witkowski
II miejsce – Rafał i Katarzyna Rutkowscy
III miejsce – Bożena i Wiesław Kapczyńscy
Aktorzy i dziennikarze
I miejsce – Piotr Maślak i Patryk Tajl
II miejsce – Agnieszka Anulewicz i Grzegorz Gerek
III miejsce – Andrzej Grabarczyk i Katarzyna Maślak
Kapituła Organizacyjna Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku to wyjątkowe wyróżnienie otrzymał Robert Sowa. Tradycją konkursu jest też zbiórka pieniędzy dla potrzebujących, w tym roku cały dochód z licytacji owocowych rzeźb został przekazany na pomoc chorym dzieciom. Część oficjalną Gali Diner zakończył pokaz sztucznych ogni.
Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, połączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
Patronat honorowy nad imprezą odjęli:
Marek Sawicki - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Radosław Szatkowski – Prezes Agencji Rynku Rolnego
Jan Zalewski – Starosta Powiatu Pułtuskiego
Krzysztof Nuszkiewicz – Burmistrz Miasta Pułtusk
Współorganizatorem konkursu jest Hotel Zamek Pułtusk*** Stowarzyszenie Wspólnota Polska – Dom Polonii.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.